Lyset i Ryslinge
Kom tæt på Højskolesangbogen
OBS: Kurset et p.t. udsolgt. Det er muligt, at tilmelde sig ventelisten.

Historisk-poetisk uge
Kurset vil dreje omkring den 19. udgave af Højskolesangbogen! Denne udgave af Lyset i Ryslinge vil også markere 100 året for udgivelsen af Melodibogen; Carl Nielsen, Thomas Laub, Oluf Ring og Thorvald Aagaard.
Vi inviterer foredragsholdere, kunstnere og musikere til at medvirke og vil gennem fortælling, foredrag, fællessang, musikalske indslag og debat tage livtag med højskolesangbogen.
Hver formiddag og eftermiddag har sit tema, som behandles af forskellige foredragsholdere, som vælger sange fra Højskolesangbogen. Derfor er kurset også en tur rundt i Højskolesangbogen. Sidst på eftermiddagen er der tid til refleksion og samtale. Hver aften vil der være musikalske indslag, fællessang og fortælling.
Målet er at alle går i seng, godt fyldt op af gode oplevelser, opløftende fællessang, kloge ord og ikke mindst et smil på læben.
Klassisk højskole!
Om Ryslinge Højskole og histoiren:
Ryslinge er kendt for det sted hvor skolemanden Kristen Kold startede sin første højskole. Siden 1852 har der været højskole i Ryslinge.
I dag er der både en høj- og efterskole i de historiske bygninger, hvor man mærker historiens vingesus fra det folkeliv der gennem tiderne har udspillet sig her.
Ryslinge er også kendt for sine tre menigheder.
Sognekirken ligger ved siden af højskolen og Nazarethkirken ligger i den anden ende af byen og rummer såvel en frimenighed som en valgmenighed.
Ryslinge valgmenighed blev med præsten Vilhelm Birkedal i spidsen den første valgmenighed i Danmark ved hjælp af selveste N.S.F. Grundtvig.
Det var også i Ryslinge at komponisten Thorvald Aagaard havde sit virke og sammen med komponisterne Carl Nielsen, Thomas Laub og Oluf Ring, var med til at forny den folkelige sang. Vi har netop taget en ny Højskolesangbog i brug- den 19. udgave, og vil gå om bord nye og gamle sange. Hver aften i ugen er der fokus på den folkelig sang og dens komponister.
Hjemmesiden vil blive opdateret løbende med foredragsholdere og musikere. Se listen nedenstående.
Er du klar til faglig fordybelse?
Gå ind i Højskolesangbogen
Her har du en unik mulighed for at komme helt ind i Højskolesangbogen.
Dygtige undervisere og oplægsholdere
Vi har samlet nogle af Danmarks bedste indenfor deres område. Her vil du opleve at foredrag, samtale og sang som sætter gang i refleksionerne
Lækker fællesspisning morgen, middag og aften
Vores gode højskolekøkken står klar med buffet til alle.
Formiddagsamlinger og aften-arrangementer
Fyldt med fortælling, foredrag, musik, fællessang og refleksion.
Livgivende højskolekultur
Masser af fællesskab, nye bekendskaber, inspiration og aftener med arrangementer.
Skema
Lørdag d. 16/07 er der ankomst. (om eftermiddagen).
Dagsprogram (fra søndag og frem):
Morgenmad fra kl. 07.15-08.15
Naturlig opvågning kl. 08.30-08.50
Morgensamling (fortælling, fællessang, indslag) fra 9.00
Foredrag, fortælling, koncert fra kl. 09.30-12.30
Frokost og pauserum fra kl. 12.30.
Foredrag, fortælling, koncert fra kl. 14.00-16.00
Kl. 16.00: Forfriskning
Kl. 17.00-18.00: Fritid med mulighed for selvstudie eller andre aktiviteter.
Aftensmad fra 18.00
Fra kl. 19.30 er der højskoleaften med forskellige arrangementer.
Herefter åbner højskolens bar.
Fredag d. 22/07 farvel for i år.
Vi forbeholder os retten til ændringer.
Sikkerhed
Vi følger alle sundhedsfaglige retningslinjer og vil informere alle kursister om dette både inden og under forløbet.
Vi har rigtig gode erfaringer med at lave god højskole indenfor de sundhedsfaglige retningslinjer, så alle kan se frem til en både tryg og fantastisk oplevelse.
Du kan holde dig orienteret om højskolernes retningslinjer mv. her.
Pris og betaling
Pris pr. person på dette kursus: 5.000 kr. på enkletværelse. 4.500 kr på dobbeltværelse

FOREDRAGSHOLDER
Johannes Nørregaard Frandsen
Professor i dansk litteratur- og kulturhistorie ved SDU.
Johs er leder af universitetets H.C. Andersen Center. Har skrevet eller bidraget til en lang række bøger og artikler samt holdt foredrag siden 1980 om landbokultur, litteratur og sprog.

FOREDRAGSHOLDER
JOACHIM ADRIAN – FOTOGRAF
Sange fra et kamera
There is a crack in everything, thats how the light gets in. Træd med ind i denne lysstribe og lad dig forføre af den visuelle fortællings kraft, når fotograf og højskolelære Joachim Adrian viser sine historier, som han finder som små sprækker i virkeligheden. Som en dans mellem mennesker, der ikke kender hinanden. Fra de bonede gulve hos dronningen til de slidte på et børnehjem. Det er prisvindende dokumentarfotografi. Det er røverhistorier. Det er sange fra et kamera.

PRÆST OG FORTÆLLER
MALENE RASK AASTRUP
Malene er valgmenighedspræst i Ryslinge.
Natkirke

KONCERT
BO STIEF & POUL HALBERG
NEW DREAMS
To store danske musiklegender guitaristen Poul Halberg og bassisten Bo Stief
har genoptaget samspillet. To af musikscenens allerbedste, virtuose, alsidige ikoner, som i årevis har sat deres personlige aftryk på musikken herhjemme, kan nu høres igen.
De har gennem tiderne, flittigt spillet live, i studiet, på tv og radio med de bedste i meget forskellige genre. Bla. Sanne Salomonsen, Palle Mikkelborg, Halberg Larsen. DR bigband, Lis Sørensen, Sebastian. Søs Fenger. Marie Bergman.

FOREDRAGSHOLDER, MUSIKER OG FORTÆLLER
POVL CHR. BALSLEV
Carl Nielsen, Ring, Laub og Aagaard
Organist, komponist, tidligere højskolelærer. Kirkemusikalsk diplomeksamen fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Orgelstudier i Holland og USA. Koncerter i flere europæiske lande samt USA, Argentina og Japan. Komponist af sange, salmer, orgelværker, korværker samt musik til cd- og cd-rom-produktioner.
Povl har i efteråret 2021 på forlaget Multivers udgivet en bog om Oluf Ring og Thorvald Aagaard.

PIANIST OG KORLEDER
JANNE WIND
Janne Wind er korleder af Danmarks største kor i Odense og har i foråret 2020 opfundet Danmaks første rytmiske onlinekor.
Janne Wind vil sammen med forstander Helge Andersen Lund fører os gennem en aften i fællessangens univers.

FOREDRAG
Lotte Boas
Grundtvigs menneskesyn
Adskillige gange i løbet af livet oplevede Grundtvig at falde ned i åndeligt mismod. Disse perioder med modløshed og åndelig død blev for ham til gæringsperioder. Det var perioder i hvilke kræfterne samlede sig i ham for senere at blive til tider, hvor han udfoldede stor kreativitet og skaberkraft.
At være menneske er at have store, gærende kræfter i sig. “Mennesket er et eksperiment af støv og ånd” kalder Grundtvig det.
Dette oplæg vil handle om Grundtvigs menneskesyn.
Grundtvigs menneskesyn er præget både af streng, logisk stringens i tanken og af en erfaret, dyb forståelse for det mystiske og poetiske. Grundtvigs menneskesyn handler både om Gud og om at være i verden.
I mange af Grundtvigs sange møder vi hans poetiske udfoldelse af det menneskesyn. “Ingen har guldtårer fældet, som ej glimt af guldet så” og “Alt hvad som fuglevinger fik” er to af de sange.

DIGTER
Michael Nielsen
Michael er digter og har udgivet flere digtsamlinger. En del af Michaels digte er der sat melodi til. Eksempelvis til digtet – det synger i sproget, hvor Povl Chr. Balslev har komponeret melodien.
Første vers lyder:
Det synger i sproget
som solskin og lyn,
og lyden, du hører,
er klangen af Fyn.
Michael Nielsen vil tage os med på en rejse i det poetiske univers.

BLÆSERKVINTET
Carl Nielsens kvintet for blæsere

KONCERT OG EN SVINGOM
Mydtskov & Nordahl
Saxofonisten Hans Mydtskov og guitaristen Morten Nordahl
Den sidste aften er der festaften, hvor der under middagen er underholdning og måske små indslag fra kursisterne.
Efter en uge med mange store fællesoplevelser, spille Mydtskov og Nordahl og til dans med et humørfyld repertoire.

FORSTANDER OG KURSUSLEDER
Helge Andersen Lund
Forstander Helge Andersen Lund er med fra start til slut denne uge. Har fast plads bag flyglet ved fællessang og bidrager med historier og fortællinger og glæder sig til hyggeligt samvær med kursisterne.

KONCERT- NYE NORDISKE TONER
Pojken Flensborg Quartet
Det er meget let at holde af Pojken Flensborg Quartets nye plade Open. Den er helt bogstavligt åben og byder velkommen til et melodisk balladefyldt univers, hvor musikerne med ligefremhed går ind i pianisten Pojken Flensborgs kompositioner. De 8 kompositioner på pladen er resultatet af nedlukningen sidste år, hvor Pojken Flensborg i løbet af 14 april-dage fik skrevet musikken.
Den fynske saxofonist Hans Mydtskov indtager en central rolle i kvartetten, hvor hans saxofontone er lækker og stemningen er rolig. Han hviler i musikken. Pojken Flensborg arbejder i stemninger og situationer som han omsætter til musik. Der er eftertænksomhed og nærhed. Espen Laub von Lillienskjold på trommer og Torben Bjørnskov på bas forstår det og understøtter det elegant.
Skru ned for farten – og lyt til Pojken Flensborg Quartet – det er forebyggende og sundt for krop og hjerne.
Dit afsnit går her
Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

SOLOKONCERT
Michael Sunding
Pianisten Michael Sunding spiller
Carl Nielsen med jazz-feeling
”Unikt, elegant, finurligt, legesygt, raffineret, stemningsfuldt, inderligt!”
Der er bred enighed blandt anmelderne og publikum om, at albummet ”Michael Sunding, the Melodies of Carl Nielsen” har ramt noget helt særligt. Denne fejring af en buket smukke melodier er blevet en tidsløs klassiker. GAFFA sammenligner den f.eks. med ”Jazz på svenska”.
Sundings nænsomt krydrede arrangementer kombinerer Carl Nielsens musikalske poesi med jazzens små skæve vinkler og frække fantasier. Det er klassisk klangfuld og hjertevarm musik med højt til himlen og rødderne dybt plantet i den Skandinaviske muld.
Mærk stemningerne fra livet, der leves – fra den lyse tid med de lange, lune sommeraftener og klangen af det udadvendte og ubekymrede – videre ind i den mørke tid med eftertænksomhed og melankolsk dybde over til forårets spirende optimisme.

MUSIKALSK TALK
Rasmus Skov Borring
Komponist og pianist Rasmus Skov Borring er en af Højskolesangbogens fornyer. Han bringer arven fra Nielsen, Aagaard, Ring og Laub videre og er med til at nyskabe traditionen med sangbare melodier.
Dette møde med Rasus Skov Borring bliver i form af en samtale med Ryslinge Høj- og Efterskoles forstander Helge Andersen Lund. Samtalen vil komme omkring Rasmus Skov Borrings liv med Højskolesangbogen, samt en tur med på værkstedet -hvordan bliver en ny melodi til?

MUSIKALSK BESØG
Lasse & Mathilde
Turen går til Sydfyn, nærmere bestemt Lundeborg, hvor vi besøger Mathilde Bondo og Lasse Helner – Lasse & Mathilde i deres smukke have.
Lasse & Mathilde vil underholde med sang og fortællinger fra deres lange karriere i sangens og poesiens tjeneste. Der bliver serveret fynsk brunsviger under de store fynske træer.

FÆLLESSANG/MARATHONSANG
Ditte Fromseier Hockings
Ditte er kendt fra b.la. duoen Fromseier-Hockings. Ved dette kursus spiller hun sammen med Helge til en aften med fællessang.
Fromseier Hockings har turneret over det meste af verden og opbygget en sjælden intimitet i deres musik. De optræder i et levende, impulsivt og virtuøst legende sammenspil.
Ditte Fromseier startede sin musikalske karriere på Bornholm som 4-årig og har siden spillet sig jorden rundt og uddannet sig både som klassisk og folkemusik-violinist. Bl.a. ved University of Limerick og Syddansk Musikkonservatorium og Skuespillerskole.