Lyset i Ryslinge

Kom tæt på Højskolesangbogen
OBS: DETTE KURSUS P.T UDSOLGT. DU KAN TILMELDE DIG VENTELISTE HER

Dette kursus er p.t. udsolgt. Du kan tilmelde dig ventelisten.

Kursus fra d. 17/07-23/07 2021.

Kurset vil dreje omkring Højskolesangbogen. I år med den nye 19. udgave!

Det overordnede tema for dette år er frihed, som vi vil forsøge at koble sammen med Højskolesangbogen. Vi inviterer foredragsholdere, kunstnere og musikere til at medvirke og vil gennem fortælling, foredrag, fællessang, musikalske indslag og debat tage livtag med begrebet frihed.

Hver formiddag og eftermiddag har sit tema, som behandles af forskellige foredragsholdere, som udover temaet vælger sange fra Højskolesangbogen. Derfor er kurset også en tur rundt i Højskolesangbogen.

Sidst på eftermiddagen er der tid til refleksion og samtale.

Hver aften vil der være musikalske indslag, fællessang og fortælling.

Målet er at alle går i seng, godt fyldt op af gode oplevelser, opløftende fællessang, kloge ord og ikke mindst et smil på læben.

Klassisk højskole!

 

Om Ryslinge Højskole og histoiren:

Ryslinge er kendt for det sted hvor skolemanden Kristen Kold startede sin første højskole.

Siden 1852 har der været højskole i Ryslinge.

I dag er der både en høj- og efterskole i de historiske bygninger, hvor man mærker historiens vingesus fra det folkeliv der gennem tiderne har udspillet sig her.

Ryslinge er også kendt for sine tre menigheder.

Sognekirken ligger ved siden af højskolen og Nazarethkirken ligger i den anden ende af byen og rummer såvel en frimenighed som en valgmenighed.

Ryslinge valgmenighed blev med præsten Vilhelm Birkedal i spidsen den første valgmenighed i Danmark ved hjælp af selveste N.S.F. Grundtvig.

Begrebet frihed går som en rød tråd igennem de folkelige bevægelser, som vi stadig er rundet af.

Men hvordan stå det til med friheden anno 2021? Hvordan står det til med friheden i skole, kirke, kunst, og samfund?

Det var også i Ryslinge at komponisten Thorvald Aagaard havde sit virke og sammen med komponisterne Carl Nielsen, Thomas Laub og Oluf Ring, var med til at forny den folkelige sang. Vi har netop taget en ny Højskolesangbog i brug- den 19. udgave, og vil gå om bord nye og gamle sange. Hver aften i ugen er der fokus på den folkelig sang og dens komponister.

Hjemmesiden vil blive opdateret løbende med foredragsholdere og musikere. Se listen nedenstående. 

N

Gå ind i Højskolesangbogen

Her har du en unik mulighed for at komme helt ind i Højskolesangbogen.

N

Dygtige undervisere og oplægsholdere

Vi har samlet nogle af Danmarks bedste indenfor deres område. Her vil du opleve at foredrag, samtale og sang som sætter gang i  refleksionerne

N

Lækker fællesspisning morgen, middag og aften

Vores gode højskolekøkken står klar med buffet til alle.

N

Formiddagsamlinger og aften-arrangementer

Fyldt med fortælling, foredrag, musik, fællessang og refleksion.

N

Livgivende højskolekultur

Masser af fællesskab, nye bekendskaber, inspiration og aftener med arrangementer. 

N

Oplev bl.a. følgende personer

– Erik Grip og Henrik Gunde, Koncert 

– Frimenighedspræst, Mikkel Crone Nielsen

– Valgmenighedspræst, Malene Rask Aastrup

– Formand for Efterskoleforeningen, Torben Vind Rasmussen

– Musik, Koncertforedrag med Øberg/la Cour/Balslev

– Musik, Mydskov/Nørgaard/Dyrst

– Forstander, Mette Sanggard

– Musik, Mads Granum Trio

– Professor, Ove Korsgaard

– Komponist, Rasmus Skov Borring

– Musiker, Erik Grib

– Historiker, Johs. Nørregaard Frandsen

– Forstander, Helge Andersen Lund

Er du klar til faglig fordybelse?

}

SKEMA

Lørdag d. 17/07 er der ankomst.

Dagsprogram:

Morgenmad fra kl. 07.15-08.15

Naturlig opvågning kl. 08.30-08.50

Morgensamling (fortælling, fællessang, indslag) fra 9.00

Ind i Højskolesangbogen fra kl. 09.30-12.30

Frokost og pauserum fra kl. 12.30.

Ind i Højskolesangbogen fra kl. 14.00-16.o0

Kl. 16.00: Forfriskning

Kl. 17.00-18.00: Fritid med mulighed for selvstudie eller andre aktiviteter.

Aftensmad fra 18.00

Fra kl. 19.30 er der højskoleaften med forskellige arrangementer. 

Herefter åbner højskolens bar. 

Fredag d. 23/07 farvel for i år.

Vi forbeholder os retten til ændringer. 

SIKKERHED

Vi følger alle sundhedsfaglige retningslinjer og vil informere alle kursister om dette både inden og under forløbet.

Vi har rigtig gode erfaringer med at lave god højskole indenfor de sundhedsfaglige retningslinjer, så alle kan se frem til en både tryg og fantastisk oplevelse.

Du kan holde dig orienteret om højskolernes retningslinjer mv. her.

PRIS OG BETALING

Pris pr. person på dette kursus: 4500 kr.

Læs mere om økonomi, praktik mv. her. 

Vi glæder os

Skal I med?

Erik Grip og Henrik Gunde

Erik Grip og Henrik Gunde

De har lige udgivet en et nyt album med 12 sange af Jens Rosendal

Gunde er pianist i DR Big Band, afløste i sin tid Ole Kock Hansen. Han har indspillet flere album dybt inspireret af Erroll Garner og blev netop landskendt for sit album !”Gunde on Garner” der indeholder kendte melodier spillet som Garner ville ha gjort det hvis han havde kendt dem, som Gunde siger.

Erik Grip og Henrik Gunde har spillet sammen i flere år både på CD og på Scene. Især mange kirkekoncerter er det blevet til.

 

Mikkel Crone Nielsen

Mikkel Crone Nielsen

Mikkel er Frimenighedspræst i Ryslinge. Han er klar med fortælling og foredrag. 

Malene Rask Aastrup

Malene Rask Aastrup

Malene er valgmenighedspræst i Ryslinge. Hun er klar med Nat-Kirke på dette kursus. 

Koncertforedrag med Øberg/la Cour/Balslev

Koncertforedrag med Øberg/la Cour/Balslev

”Vor Folkesangs Fire store – og hvad der kom efter…..”

eller

Højskolesangbogen – Danmarks svar på Real book

Trioen bestående af Morten Øberg, Mads la Cour og Povl Chr. Balslev fandt sammen i Carl Nielsen jubilæumsåret 2015, hvor sidstnævnte havde samlet en håndfuld fynske musikere til at indspille nye fortolkninger af Carl Nielsens sange – projektet endte med cd’en ”Derfor kan vort øje glædes”.

Morten Øberg blev i 1991 ”Årets jazznavn” og har siden da været kendt fra flere musikalske konstellationer bl.a. ”Blues Brothers souvenir band” og som teatermusiker – herudover underviser Øberg på konservatoriet i Århus.

Mads la Cour flyttede for et par år siden tilbage til Fyn, men er stadig en del af DR´s Big-Band, og herudover er han en meget aktiv musiker i forskellige konstellationer ikke mindst i kvartetten ”Almugi” – Mads la Cour blev årets P2 jazzmusiker i 2007.

Povl Chr. Balslev fungerer udover sit hverv som organist ved Vor Frue kirke i Svendborg også som musiker, komponist og arrangør i mange andre forskellige musikalske sammenhænge inden for mange genrer. Herudover er PCB også en aktiv foredragsholder og skrev i 2009 en bog om komponisten Th. Aagaard ligesom en lignende bog om Oluf Ring er på vej i efteråret 2021.

Særligt den folkelige sangs opblomstring i starten af 1900 tallet har interesseret PCB og ved dette koncert-foredrag er det især melodierne fra de fire store Laub, Nielsen, Aagaard og Ring, der er i fokus, men også, hvad der kom efter og hvilken inspiration deres melodier har givet til nutidige komponister. Der vil blive fortalt og sunget og så vil trioen ellers fortolke flere kendte og mindre kendte melodier fra højskolesangbogens univers.

Torben Vind Rasmussen

Torben Vind Rasmussen

Torben er formand for Efterskoleforeningen. Han holder foredraget “Frihedens fundament”

Frihedens fundament

Friheden er over os. Vi er frie til at skifte til et nyt ønskejob, en ny garderobe, en ny kæreste, eller et nyt køn, men gør det os lykkelige?

Hvis den totale frihed gør os lykkelige, hvorfor er efterskoler og højskoler med faste spisetider, obligatoriske ritualer og formulerede rammer så mere populære end nogensinde. Aldrig har så mange unge samlet set gået på efterskole eller højskole. 

Min påstand skal være, at de frie skoler er eftertragtede fordi vi  skaber et ufrit fundament, hvorfra friheden kan blomstre. Igennem sange og fortællinger skal vi forsøge at finde en sammenhæng.

 

Mydtskov/Nørgaard/Dyrst

Mydtskov/Nørgaard/Dyrst

Musik

I det musikalske samarbejde mellem guitaristen Mads Nørgaard, bassisten Mads Dyrst og saxofonisten Hans Mydtskov spiller de tre musikere præcis, hvad de har lyst til.

De lader sig ikke begrænse af genrer, musikalske tendenser eller dogmer. Hvis de har lyst til at spille et stykke musik, er det ganske simpelt: så gør de det med de midler, de har til rådighed. Derfor er deres repertoire svært at rubricere, for det kan sagtens rumme et Beatles-nummer nogle originale kompositioner, noget fra Højskolesangbogen, musik af Ellington, et surf-nummer, eller……. Og den næste aften, kan det være nogle helt andre numre.

For Mydtskov/Nørgaard/Dyrst handler det først og fremmest om at udtrykke sig i forskellige musikalske rammer og formidle noget personlighed dér.

Sammen repræsenterer de tre musikere et bredt felt. Mads Dyrst arbejder på pop/rock scenen som producer og sessionmusiker med bl.a. Andreas Odbjerg og Aksglæde og er fødselshjælper for en lang række up-comming navne på den danske scene. Mads Nørgaard er kendt for sit mageløse guitarspil i bands som Orgelheimers og i Ayi Solomons band. Hans guitarspil og overrumplende musikalitet er ikke noget man glemmer, når man har hørt ham. Hans Mydtskov har i en 40 år lang karriere været en central person i det fynske musikmiljø og har plader ude med Superfly, Tiptoe Bigband, Nordens Tone, Serras (med hvem han har modtaget tre Danish Music Awards), Soul Station og en lang række andre projekter. Han er en flittigt brugt ‘sideman’ og har indspillet og turneret med en lang række navne på den danske musikscene – fra symfoniorkestrene til Burhan G.

Mydtskov/Nørgaard/Dyrst elsker at spille musik – de elsker at spille med hinanden og lade sig inspirere af hinandens idéer.

Mette Sanggaard

Mette Sanggaard

Mette Sanggaard er uddannet cand.mag i Filosofi samt Æstetik & Kultur fra Aarhus Universitet og Université de Rennes.

Fra 2014-14 var hun lærer på Ågård Efterskole – skolen hvor alle timer starter med en sang fra Højskolesangbogen. Fra 2011-14 var hun først Styrelsesmedlem, så næstformand i Efterskoleforeningen. Fra 2014 blev hun forstander for Midtfyns Efterskole og Sdr. Nærå Friskole & Børnehus og skiftede i 2017 til Ollerup Efterskole – Sang & Musik, hvor hun er forstander i dag. Hun har også oversat franske filosofibørnebøger til dansk. Mette her en del af udvalget bag den 19. udgave af Højskoesangbogen.

Mads Granum trio

Mads Granum trio

Musik

Mads Granum er en af de komponister og pianister, som man er begyndt at lægge mærke til de seneste år.

Han har fået 3 melodier med i Højskolesangbogen og er desuden udgivet i 100 salmer, Kirkesangbogen, Den islandske salmebog m.fl.

Flere af hans melodier er blevet fast inventar i kirker herhjemme og i Norge. I 2019 blev han inviteret til Rusland for at optræde.

Han har samarbejdet med en række af de bedste salmedigtere om tilblivelsen af nye moderne salmer. Digterne tæller bl.a. Johannes Møllehave, Lisbeth Smedegaard Andersen, Iben Krogsdal, Holger Lissner, Hans Anker Jørgensen og Christiane Gammeltoft-Hansen. Tonesproget er inspireret af jazzen og teksterne er dybe, vedkommende og afspejler facetterne af menneskelivet i dag.

Mads Granum har desuden dannet fast makkerpar med Thomas Eje siden 2013 og spiller Keyboard for Linie 3.

Med sig denne aften har han sangerinden Regitze Glenthøj og kontrabassist Jesper Bodilsen. 

Ove Korsgaard: Grundtvig - en gigant i dansk kultur og åndshistorie

Ove Korsgaard: Grundtvig - en gigant i dansk kultur og åndshistorie

Grundtvig er ikke til at komme uden om. Man støder konstant på ham i debatter om dansk kultur og identitet, i diskussioner om skole og kirke, i historieundervisning og sangbøger, og ikke mindst når vi synger hans sange og salmer i forbindelse med årets højtider. Men hvem var han Grundtvig? De fleste danskere har hørt om ham, men de færreste kender til hans liv og virke. Det vil foredraget søge at råde bod på.  

Om Ove Korsgaard:

Professor Ove Korsgaard:
Ove Korsgaard har et stort forfatterskab bag sig centreret om Danmarks historie i det 19. og 20. århundrede set igennem forskellige synsvinkler: folkelighed, højskole, grundtvigianisme, idræt m.m. Han har netop udgivet “Grundtvig rundt – en guide”.
Ove Korsgaard, der er født på landet, fik først en landbrugsuddannelse, derefter en læreruddannelse, blev så højskoleforstander for at slutte af som forsker og professor ved Aarhus Universitet.

 

Sangforedrag med Rasmus Skov Borring

Sangforedrag med Rasmus Skov Borring

Oplev glæden ved fællessang akkompagneret af rytmisk klaver i et udvalg af tekster og kompositioner fra den nye højskolesangbog – kombineret med fortællinger om sangene. Rasmus Skov Borring inviterer indenfor i sit arbejde med formidlingen af den danske sangskat, og han vil præsentere både velkendt og nyt materiale. Sangforedraget åbner op for værkstedsarbejdet omkring at komponere nye fællessange – bl.a. i samarbejde med digter Jens Rosendal, som han har arbejdet sammen med i syv år.

Rasmus Skov Borring (f. 1981) er pianist, komponist og foredragsholder, uddannet cand.mag. i Moderne Kultur og Kulturformidling fra KU. Han har flere albumudgivelser bag sig, bl.a. “Den danske sang 1 & 2” med instrumentale klaverfortolkninger af højskolesange, to albums fra Rosendal/Borring-samarbejdet og ”Sangen har lysning” fra 2020 med nye fællessange.

Rasmus Skov Borring modtog i 2019 N.F.S. Grundtvigs Pris for sit arbejde med at formidle fællessangstraditionen både i Danmark og i udlandet. Han er komponist bag sangen ”Gi’ os lyset tilbage”, som netop er blevet optaget i Højskolesangbogen sammen med flere af hans andre sange.

 Se mere på www.rasmusskovborring.dk

Erik Grib

Erik Grib

Erik Grip er visesanger og komponist.

Erik Grip blev kendt for sin fortolkning af Frank Jægers digte. Hans første udgivelse var et album med Frank Jægers viser i 1975.

Karrieren tog fart i Smøgens Visevershus i Tivoli i 60´erne.

Så kom festivalerne i Tønder, Skagen, Tarm, Ringe og Frederikssund, Roskilde og Den Smukkeste i Skanderborg. Og lige siden har han optrådt i Norge og Danmark med den grønne lund, de åbne vidder og alle de andre højt elskede sange.

”Rose skal vi danse” kom til i 1979, den mest solgte ”De levendes land – Grundtvig albummet fra 1983″ og ”Carl Nielsen og en enkelt anden” fra 1997.

”Visesanger” fra 2003 markerede hans 40 års scene-jubilæum og det ligeledes Grammy nominerede folkelige ”Af et ærligt hjerte” fra 2005.  

Mest kendt er “Velkommen i den Grønne lund” med tekst af N.F.S Grundtvig

Johs. Nørregaard Frandsen

Johs. Nørregaard Frandsen

Jeg er oprindeligt landmandsuddannet, men skiftede retning og blev student, siden cand. mag i Nordisk litteratur. Efter undervisningsarbejde på Teknisk Skole samt forskellige højskoler blev jeg fra 1984 ansat ved Odense Universitet, nu Syddansk Universitet. I dag er jeg professor i litteratur- og kulturvidenskaber samt leder af universitetets H.C. Andersen Center. Jeg har skrevet eller bidraget til en lang række bøger og artikler samt holdt foredrag siden 1980 om landbokultur, litteratur og sprog. Jeg skriver ugentlige klummer i Kristeligt Dagblad.

“Jeg vil holde foredraget ”Når sproget skaber lys og frihed”.  Jeg vil tage udgangspunkt i forskellige forfatteres brug af sproget, her under HC Andersen og – sådan for at skabe lidt vekselstrøm – også fysikeren HC Ørsteds forestillinger om ånden i naturen. Jeg vil i høj grad også trække på Højskolesangbogen.”

Helge Andersen Lund

Helge Andersen Lund

Forstander

Helge er kurusleder og vil være en del af hele ugen med fortællinger, fællessang og rundvisninger.