Nature Writing

En rejse ind i naturens og menneskenes landskaber
OBS: DET ER P.T IKKE MULIGT AT TILMELDE SIG DETTE KURSUS

OBS: DET ER P.T IKKE MULIGT AT TILMELDE SIG DETTE KURSUS

Kursus fra d. 24/07-30/07 2021 

Bøger om naturen storsælger. Der findes snart ikke den bæver eller bi, hvis hemmelige liv ikke er blevet blotlagt. Men kan man læse sig til et nyt forhold til naturen?

”Sommerbøger” i Dagbladet Information 26. juni 2020.

På kurset skal vi gennem foredrag, oplæg, læsninger og egen tekstproduktion blive klogere på genren ”Nature Writing”; en genre der i den grad har fået en renæssance inden for de senere år – og hvorfor har den så det? Hvad kan litteratur om naturen tilbyde os moderne læsere? Kan vi, som citatet fra Information sætter i spil, læse os frem til et nyt og anderledes forhold til naturen – til eksistens og liv?

Det skal undersøges nærmere. Derfor får vi på kurset besøg af Andreas Vermehren Holm, forfatter, oversætter, forlægger og med i redaktionen på ”Ny jord”- tidsskrift for naturkritik og Mickey Gjerris, teolog, lektor i bioetik og forfatter til en række bøger om naturen og menneskets forhold til den – her kommer et par citater fra de to foredragsholdere:

”Det er for mig at se en helt vild håbefuld ting, at der er et ønske fra læseren om, at litteratur og natur skal betyde noget for deres liv”.  – Andreas Vermehren Holm.

”Sidst – men måske allervigtigst – kan bøger være gode ambassadører for naturen. Jeg tror at en god bog kan få os til at lette rumpetten og få os ud i naturen”. – Mickey Gjerris.

Sammen skal vi dykke ned i to populære værker, to bestsellere, der forbinder genren nonfiktion med skønlitteraturens æstetiske virkemidler: ”Åleevangeliet” af Patrick Svensson og ”Træernes hemmelige liv” af Peter Wohlleben.

I ”Åleevangeliet” skabes en samtale mellem en faglig formidling om ålen og en fortælling om forfatterens forhold til sin far, ja i det hele taget om tilværelsens store eksistentielle spørgsmål:

”Sargassohavet er verdens ende, men også altings begyndelse. Det er jo det, der er den store åbenbaring. Også de gulblege ål, far og jeg trak op af åen i sene augustnætter, havde engang alle sammen været pileblade, som var drevet seks eller syv tusind kilometer fra et fremmed og eventyrligt sted langt hinsides alt, hvad jeg kunne forestille mig. Da jeg holdt dem i hånden og prøvede at se dem i øjnene, kom jeg tæt på noget, som overskred den kendte verdens grænser. Det er sådan man bliver ramt af ålespørgsmålet. Ålens gådefuldhed bliver et ekko af de spørgsmål, alle mennesker rummer i sig: Hvem er jeg? Hvor kommer jeg fra? Hvor skal jeg hen?”

I ”Træernes hemmelige liv” fortælles træernes liv i tæt dialog med forfatterens henvisninger til den nyeste biologiske forskning: De menneskeliggøres, de har sjæl, de kommunikerer med hinanden, ja de nærer kærlighed til hinanden:

”Om der er kærlighed i luften mellem træerne hvert forår, afhænger af, hvilken art der er tale om.”

Anne Grethe Jacobsen har på ”Litteratursiden” anmeldt bogen, og hun skriver:

”For tænkt, for spekulativt, for fantasifuldt? Måske, men jeg synes Peter Wohllebens bog er interessant og værd at læse, for den giver mig indblik i træernes vidunderlige verden og i, hvor lidt vi i virkeligheden ved. Og måske kan vi endda lære af træerne”.

Men vi skal som sagt ikke kun lytte og læse – gå i dialog med hinandens læsninger. Vi skal også selv eksperimentere med genren; skrive kortprosa og skitser for med hoved, hænder og hjerte at undersøge, hvad der sker med vores oplevelse af naturen, hvis mennesket ikke er tekstens hovedperson, men en ræv, en makrel, en rødkælk, en nyserod? Kan det litterære greb være med til at nuancere vores natur- og menneskesyn anno 2021?

Måske bliver det for tænkt, for spekulativt, for fantasifuldt, men lad os vove pelsen, og se hvad der sker.

Kursusformen bliver en vekselvirkning mellem oplæg/foredrag, fælles læsninger, forskellige skriveøvelser med fokus på sprog og udtryksformer – med individuel og fælles gennemgang – og sidst, men ikke mindst ture i naturen.

N

Fuld fordybelse

Her har du en unik mulighed for at nå i dybden.

N

Dygtige undervisere

Vi har samlet nogle af Danmarks bedste indenfor deres område. 

N

Lækker fællesspisning morgen, middag og aften

Vores gode højskolekøkken står klar med buffet til alle.

N

Formiddagsamlinger og aften-arrangementer

Fyldt med fortælling, foredrag, musik, fællessang og refleksion.

N

Livgivende højskolekultur

Masser af fællesskab, nye bekendskaber, inspiration og aftener med arrangementer. 

Er du klar til faglig fordybelse?

}

SKEMA

Lørdag d. 24/07 er der ankomst.

Dagsprogram:

Morgenmad fra kl. 07.15-08.15

Naturlig opvågning kl. 08.30-08.50

Morgensamling (fortælling, fællessang, indslag) fra 9.00

Workshop fra kl. 09.30-12.30

Frokost og pauserum fra kl. 12.30.

Workshop fra kl. 14.00-16.o0

Kl. 16.00: Forfriskning

Kl. 17.00-18.00: Fritid med mulighed for selvstudie eller andre aktiviteter.

Aftensmad fra 18.00

Fra kl. 19.30 er der højskoleaften med forskellige arrangementer. 

Herefter åbner højskolens bar. 

Fredag d. 30/07 farvel for i år.

Vi forbeholder os retten til ændringer. 

SIKKERHED

Vi følger alle sundhedsfaglige retningslinjer og vil informere alle kursister om dette både inden og under forløbet.

Vi har rigtig gode erfaringer med at lave god højskole indenfor de sundhedsfaglige retningslinjer, så alle kan se frem til en både tryg og fantastisk oplevelse.

Du kan holde dig orienteret om højskolernes retningslinjer mv. her.

PRIS OG BETALING

Pris pr. person på dette kursus: 4900 kr.

Læs mere om økonomi, praktik mv. her. 

Vi glæder os

Skal I med?

Gitte Henriksen

Gitte Henriksen

Underviser

Gitte Henriksen, cand. mag. i dansk og filmvidenskab, seminarielektor.

 Mickey Gjerris

Mickey Gjerris

Foredragsholder

Mickey Gjerris (1969) er uddannet teolog, PhD og arbejder som lektor i bioetik ved Det Naturvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet. Han har de sidste 20 år forsket i etiske spørgsmål vedrørende natur, dyr, klima og bioteknologi og udgivet en lang række artikler og bøger om disse emner – senest bøgerne “Skildpaddetanker” i 2017, “Naturens Sprog” i 2018 og ”Upraktisk håndbog i lysegrønt håb” i 2019. Tidligere medlem af Det Etiske Råd (2011-2016). Mickey er en flittigt anvendt foredragsholder og optræder ofte som ekspert i medierne. Se mere på www.mickeygjerris.com